ΠΡΩΙΜΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΝΕΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ COVID-19 ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ Τ-ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος

Θέμα: 

Η πανδημία COVID-19, που προκαλείται από τον SARS-CoV-2, εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Οι ιατροί της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», ενός από τα νοσοκομεία που δέχτηκε το μεγαλύτερο όγκο ασθενών της πανδημίας, με επιβλέποντα τον Καθηγητή κο Συρίγο Κωνσταντίνο, καταγράφουν  τα νεότερα δεδομένα όπως  αυτά αποτυπώνονται σε πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA (doi:10.1001/jama.2021.24118)

Οι ερευνητές ανέφεραν στο Nature  τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για το CoVac-1, ένα υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 που έχει σχεδιαστεί για να επάγει την ανοσία των Τ-κυττάρων,. Το εμβόλιο που βασίζεται σε πολυπεπτίδια παρουσίασε  ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας ενώ παράλληλα  προκάλεσε μια ευρεία και ισχυρή απόκριση Τ-κυττάρων.

Το εμβόλιο CoVac-1 αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία και  είναι ένα ανοσοενισχυτικό υποψήφιο εμβόλιο που περιλαμβάνει 6 πεπτίδια SARS-CoV-2  τα οποία αναγνωρίζονται από  ανακτημένα Τ κυττάρων ασθενών. Η ανοιχτή δοκιμή φάσης 1 εξέτασε μία υποδόρια ένεση CoVac-1 σε 36 υγιείς ενήλικες στη Γερμανία ηλικίας 18 έως 80 ετών.

Δεν εμφανίστηκαν σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την ημέρα 56. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν ένα αναμενόμενο κοκκίωμα στο σημείο της ένεσης και περίπου το ένα τρίτο ανέφερε παροδική κόπωση. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλάμβαναν εντοπισμένη ερυθρότητα, οίδημα και το 22% των συμμετεχόντων ανέφερε διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα. Δύο άτομα παρουσίασαν επανενεργοποίηση του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα και του ιού του απλού έρπητα.

Το  υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε μια σειρά αποκρίσεων Τ-κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των αποκρίσεων Τ-κυττάρων και  ιντερφερόνης-γ που διήρκεσαν 3 μήνες και ξεπέρασαν τις αντίστοιχες ανοσολογικές αποκρίσεις  που προκλήθηκαν από τη μόλυνση από SARS-CoV-2 και τα εγκεκριμένα εμβόλια. Σε εργαστηριακές δοκιμές, μεταλλαγμένα πεπτίδια από ανησυχητικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένου και της  Delta, δεν επηρέασαν τις αποκρίσεις των Τ-κυττάρων.

Συμπερασματικά όπως  έγραψαν και οι συγγραφείς «Το CoVac-1 μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως (συμπληρωματικό) εμβόλιο για την πρόκληση ανοσίας των Τ-κυττάρων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα τα οποία έχουν  μειωμένη ικανότητα να δημιουργούν επαρκείς ανοσολογικές αποκρίσεις μετά τον εμβολιασμό SARS-CoV-2 με τα υπάρχοντα  εγκεκριμένα εμβόλια». Σίγουρα όμως χρειάζονται επιπλέον δοκιμές για να  αξιολογηθεί σωστά το ερευνητικό εμβόλιο τόσο στους ασθενείς   με ανεπάρκεια Β-κυττάρων όσο και ανοσοεπαρκείς σε ασθενείς.