Καλώς ήλθατε στην Γ' ΠΠ

Γ' ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
ΚΑΙ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ
 

Καλώς ήλθατε

Η Γ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική (Γ΄ΠΠΚ) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στον ιστότοπό της. Η Κλινική ιδρύθηκε το 1990 με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Α3β/19143). Με την ίδια απόφαση η Κλινική εγκαταστάθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η Σωτηρία», στο Κτήριο Ζ. Πρώτος Διευθυντής της Γ’ΠΠΚ υπήρξε ο Καθηγητής Γεώργιος Αραπάκης (1991-1993) και ακολούθησαν οι Καθηγητές Θεόδωρος Μουντοκαλάκης (1993-2004), Απόστολος Αχείμαστος (2004- 2010) και Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη (2010-2014). Από το 2014 την Κλινική Διευθύνει ο Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος.

Οι δραστηριότητες της Γ΄ΠΠΚ περιλαμβάνουν Κλινικό, Εκπαιδευτικό, Ερευνητικό και Κοινωνικό Έργο.

Το Κλινικό Έργο της Γ΄ΠΠ Κλινικής στηρίζεται στην συνεργασία όλων των ειδικοτήτων (multidisciplinary approach) για την διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, στα πλαίσια της Ορθής Κλινικής Πρακτικής (Good Clinical Practice) και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών. Η Κλινική παρέχει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας. Διαθέτει 39 κρεβάτια ολοήμερης νοσηλείας και 35 κρεβάτια ημερήσιας νοσηλείας. Επιπροσθετως, στα πλαισια της σημαντικης συμβολης της Κλινικης στην αντιμετωπιση της πανδημιας COVID 19, η ΓΠΠ ανεπτυξε πληρη Λοιμωξιολογικη Μοναδα δυναμικοτητας 21 κλινων για τη νοσηλεια ασθενων θετικων στο νέο κορωνοϊο. Διαθέτει Μονάδες, Τμήματα και Εξωτερικά Ιατρεία που καλύπτουν όλο το φάσμα της Παθολογίας και των εξειδικεύσεών της. Ορισμένες από τις Μονάδες της (Αιματολογική, Γαστρεντερολογική, Ενδοκρινολογική, Ογκολογική, Υπέρτασης) καλύπτουν τις ανάγκες όλου του Νοσοκομείου. Τέλος, η Γ΄ΠΠΚ συμμετέχει στις Γενικές και Εσωτερικές Εφημερίες του Νοσοκομείου.

Το Εκπαιδευτικό Έργο της Γ΄ΠΠ Κλινικής περιλαμβάνει διαλέξεις, ασκήσεις στους θαλάμους ασθενών, βιβλιογραφικές ενημερώσεις, συζητήσεις ενδιαφερόντων περιστατικών, σεμινάρια, συνέδρια και hands-on δραστηριότητες. Στηρίζεται στην παρουσίαση και συζήτηση κλινικών περιστατικών, στην αυτενέργεια και στην διαδραστική διαδικασία των εκπαιδευόμενων. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής (6ου - 7ου - 8ου -11ου και 12ου εξαμήνου), της Οδοντιατρικής Σχολής (3 ου έτους), της Νοσηλευτικής Σχολής. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο η Κλινική εκπαιδεύει ειδικευόμενους ιατρούς στην Παθολογία, στην Αιματολογία, στην Λοιμωξιολογία και στην Γαστρεντερολογία. Επιπλέον τα μέλη ΔΕΠ της Κλινικής έχουν αναπτύξει εκτενές πρόγραμμα Διδακτορικών Διατριβών. Τέλος η Κλινική είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση και λειτουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών MASTER: «Καρκίνος Πνεύμονα: Σύγχρονη Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα» καθώς και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών MASTER: «Αναπτυξη νεων φαρμακων».

Το Ερευνητικό Έργο της Κλινικής περιλαμβάνει προγράμματα βασικής έρευνας στους κλάδους της Ογκολογίας, Αιματολογίας και Ενδοκρινολογίας. Επίσης η Κλινική έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Κλινικής Έρευνας στους κλάδους της Ογκολογίας και της Υπέρτασης. Στα πλαίσια της Γ΄ΠΠ Κλινικής λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα προγράμματα Κλινικών Μελετών φάσης Ι-ΙV, για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Το πρόγραμμα κλινικών μελετών αφορά διεθνείς μελέτες σε συνεργασία με κέντρα της Βορείου Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης και πάντα με την έγκριση των Ελληνικών και Διεθνών κανονιστικών αρχών (ΕΕΔ, ΕΟΦ κλπ).

Το Κοινωνικό Έργο της Κλινικής περιλαμβάνει πολύπλευρη αφιλοκερδή προσφορά σε ασθενείς και τις οικογένειές τους σε δυσμενείς περιόδους για την υγεία τους (λειτουργία κατά το παρελθόν Ογκολογικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πολλαπλές δράσεις με διαχρονικό κοινωνικό χαρακτήρα). Λόγω της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών η Γ΄ΠΠ Κλινική έχει επιτύχει την εξασφάλιση σημαντικών δωρεών από ιδιωτικούς φορείς που της έχουν επιτρέψει να επεκτείνει και να ανακαινίσει τις εγκαταστάσεις της, να αναπτύξει επιπλέον δραστηριότητες και να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό της, προς όφελος των ασθενών που παρακολουθεί.

Συμπερασματικά, η Γ΄ΠΠ Κλινική αξιοποιεί όλα τα στελέχη της σε πολύπλευρες δραστηριότητες, ώστε να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις αυξημένες απαιτήσεις μιας σύγχρονης Πανεπιστημιακής Κλινικής. Φροντίζει να είναι πάντα στην πρωτοπορία της ιατρικής επιστήμης και της τεκμηριωμένης άσκησης της ιατρικής πράξης, με σεβασμό στον ασθενή. Επίσης επιδιώκει να είναι ένα φιλόξενο και γόνιμο φυτώριο για νέους γιατρούς.

Ο Διευθυντής της Κλινικής

Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, MD, PhD, FCCP

Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, GR
Adjunct Professor of Medicine, Pittsburgh Medical School, PENN, USA
Visiting Professor of Thoracic Oncology, Yale School of Medicine, CT, USA