Οι εθελοντές φοιτητές ιατρικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία - Η μάχη κάτα του κορονοϊού

Το Νοσοκομείο Σωτηρία της Αθήνας λειτουργεί για περισσότερο από 100 χρόνια, ως ένα από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση κυρίως ασθενών με χρόνια προβλήματα μολύνσεων καθώς και αναπνευστικών προβλημάτων και άλλων σοβαρών νοσημάτων.

Το νοσοκομείο ήταν ένα από τα κύρια κέντρα αναφοράς για ασθενείς με Covid-19 κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Σωτηρία, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκίνησαν να αναφέρονται κρούσματα στην Ελλάδα.

Όμως εκεί βρίσκονται και άλλοι ασθενείς με χρόνια προβλήματα ή αρκετοί που παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας αυτό το διάστημα που δεν είχαν σχέση με τον κορονοϊό.

Το ιατρικό προσωπικό βρέθηκε υπό πίεση καθώς έπρεπε να φροντίσει εντατικά τους ασθενείς που έφταναν εκεί με κορονοϊό. Έτσι δύο ιατροί και καθηγητές αναζήτησαν βοήθεια από εθελοντές κυρίως για την φροντίδα και θεραπεία των υπόλοιπων ασθενών για να μπορέσουν αυτοί να επικεντρωθούν στο δύσκολο έργο του κορονοϊού

Ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο, βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από φοιτητές ιατρικών σχολών που βρίσκονται στο τελευταίο έτος για την απόκτηση του πτυχίου, αλλά και φοιτητές που βρίσκονται ακόμη και στο 3ο έτος των σπουδών τους.

Όπως ανέφεραν στο Associated Press, 56 νέοι και νέες ιατροί από σχολές της Ελλάδας αλλά και από την Σλοβακία δήλωσαν ενδιαφέρον να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

«Τους έγινε μια πολύ αυστηρή εκπαίδευση και τους ανατέθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα και διάφορες περιφερειακές εργασίες, ανάφερε η δρ. Γαρουφαλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια και ειδικός σε μεταδοτικές ασθένειες, που οργάνωσε το συγκεκριμένο δίμηνο πρόγραμμα μαζί με τον ιατρό Κώστα Συρίγο, καθηγητή ιατρικής και ογκολογίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να εισέλθουν στη λεγόμενη Κόκκινη Ζώνη με τους ασθενείς με COVID-19», είπε. "Αποδείχθηκε ότι οι νέοι αυτοί ιατροί δεν είχαν κανένα φόβο και η εμπειρία αυτή ήταν πολύ θετική τόσο για εμάς όσο και για τους ίδιους."

Οι μαθητές πραγματοποιούν συνήθη αλλά απαραίτητα καθήκοντα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου, όπως είναι η παρακολούθηση μικρών επεμβάσεων, η λήψη δειγμάτων αίματος και χειρισμός εγγράφων.

Σε ότι αφορούσε τον COVID-19, τα καθήκοντά τους περιελάμβαναν τη λήψη δειγμάτων αίματος στην ασφαλή ζώνη και τη συνομιλία με συγγενείς που δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν τους ασθενείς.

Η Άννα Καραγιαννακου, είναι 21 ετών, και τριτοετής φοιτήτρια, στο Πανεπιστήμιο Safarik της Σλοβακίας, και όπως είπε με την συμμετοχή της αυτή, έχει αποκτήσει ζωτικές γνώσεις για το τι συνεπάγεται το να είναι γιατρός.

«Παρόλο που δεν μου επιτράπηκε να βοηθήσω στη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, το είδα ως ευκαιρία παροχής βοήθειας με άλλα καθήκοντα και να αποκτήσω εμπειρία σε μια ιστορική στιγμή σε συνθήκες κρίσης, παρόμοιες με τις οποίες δεν θα μπορούσα να συναντήσω ξανά», είπε χαρακτηριστικά η κ.Καραγιαννακου.

Δείτε τις φωτογραφίες από το ρεπορτάζ του Associated Press στο Νοσοκομείο Σωτηρία

Πηγή: 
Associated Press