Η αδενοπάθεια που σχετίζεται με τα εμβόλια COVID-19 mRNA μιμείται το μεταστατικό μελάνωμα

Κοσμάς Πανταζόπουλος, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος

Περισσότεροι από 170 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκόσμια με SARS-CoV-2. Οι ιατροί της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», ενός από τα νοσοκομεία που δέχτηκε το μεγαλύτερο όγκο ασθενών της πανδημίας και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, με επιβλέποντα τον Καθηγητή κο Συρίγο Κωνσταντίνο, καταγράφει μια περίπτωση ασθενούς με μελάνωμα όπως αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό  THE LANCET Oncology (https://doi.org/10.1016/S1470-2045(21)00197-2).

Αναφέρεται περίπτωση 48χρονης λευκής γυναίκας ασθενούς, η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση ευρείας εκτομής και βιοψίας λεμφαδένων φρουρών για μελάνωμα T2a, στην περιοχή του αριστερού δελτοειδούς μυός στο Strong Memorial Hospital του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Η τελική παθολοανατομική εξέταση των ληφθέντων δειγμάτων αποκάλυψε αρνητικά για κακοήθεια όρια εκτομής και έναν από τους δύο λεμφαδένες φρουρούς με μικρομεταστατική νόσο, χωρίς όμως  επέκταση εκτός της κάψας ( T2aN1 στάδιο IIIA).

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου της ασθενούς ,που πραγματοποιήθηκε για σταδιοποίηση της νόσου, ήταν αρνητική για μετάσταση. Ωστόσο, η σάρωση με PET-CT έδειξε σημαντική πρόσληψη της φλουρο-δεοξυ-γλυκόζης ( F-FDG) στην αντίθετη μασχάλη και στον αυχένα, και μετεγχειρητικές αλλαγές στη  μασχάλη και στον ώμο, στην πλευρά της βιοψίας, (βιοψικά κλιπς κλπ. από τη βιοψία λεμφαδένων)

Στην συνέχεια, στις 13 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε κατευθυνόμενη βιοψία του ενός υπερμεταβολικού δεξιού μασχαλιαίου λεμφαδένα σύμφωνα με τα ευρήματα της  PET-CT. Οι ιστολογικοί ανοσοϊστοχημικοί δείκτες, του ληφθέντος υλικού για μελανοκύτταρα (Melan-A και SOX10) ήταν αρνητικοί, κάτι που συμβαδίζει με διάγνωση «αντιδραστικού λεμφαδενικού ιστού». Περαιτέρω διερεύνηση του ιστορικού της ασθενούς αποκάλυψε ότι είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου COVID-19 mRNA  (το εμβόλιο που παρήγαγε η Moderna ) στον δεξιό δελτοειδή μυ 5 ημέρες πριν από την αρχική σάρωση με  PET-CT .

Η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε στην ασθενή στον δεξιό μηρό στις 28 Ιανουαρίου 2021. Η επανάληψη της σάρωσης με PET-CT, η οποία πραγματοποιήθηκε 5 ημέρες μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου αποκάλυψε εξαφάνιση  των υπερμεταβολικών λεμφαδένων στη δεξιά μασχάλη  και στον τράχηλο με φυσιολογική πλέον ακτινομορφολογική εικόνα. Φάνηκαν όμως σε αυτή την εξέταση υπερμεταβολικοί λεμφαδένες στη δεξιά βουβωνική χώρα και στην πύελο (ομόπλευρα της περιοχής χορήγησης του εμβολίου).

Συμπερασματικά, αν και αναφερόμαστε σε ευρήματα από μια μόνο ασθενή, η εμφάνιση αντιδραστικής λεμφαδενοπάθειας περιγράφεται στα εμβόλια mRNA και θα πρέπει οι κλινικοί γιατροί να αναμένουν την παροδική εμφάνιση υπερμεταβολικών περιφερειακών λεμφαδένων μετά την ένεση του εμβολίου COVID-19 mRNA και πιθανά και σε άλλα εμβόλια. Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού COVID-19 επεκτείνονται παγκοσμίως, ειδικά για τους ογκολόγους είναι σημαντικό να συμπεριλάβουν το ιστορικό εμβολιασμού στην ερμηνεία των απεικονιστικών ευρημάτων των ασθενών τους, κατά τις προγραμματισμένες εξετάσεις σταδιοποίησης της νόσου.